יום שבת, 16 בספטמבר 2017

פטה "כבד" טבעוני טעימטעים

מחשבות על שנה חדשה ומתכון לפטה כאילו כבד טעימטעיםםםםם

שנה חדשה זה זמן מצוין להתחלות חדשות. לקבל החלטות וללכת איתן עד הסוף. להתחיל בלהשתדל.
כ"כ הרבה זמן שלא כתבתי בבלוג, אם מחוסר זמן, או חוסר חשק עקב כמה מקרים מצערים השנה במשפחה.
האמת, שזה היה מאוד חסר לי. במיוחד הצורך לשתף אתכם בעובדה שאפשר ונכון לאכול גם טעים וגם בריא מבלי לפגוע באף ייצור חי. 
פה ושם בניתי מתכונים חדשים. פתקים עם שרבוטים של כמויות, מדידות וחומרים נרשמו ונאספו (אל תוך מגירת ה"בלאגן" אצלי במטבח. מקום שבו כל אחד עובר וזורק משהו שפעם הוא יצטרך...)
אך לא מצאתי זמן להעלות אותם אל הדפוס... ילדים, בית, עבודה, חוגים, התחייבויות, אתם יודעים...החיים
עצמם.
וואצאפ אחד מאנה, רכזת התקשורת של הקיבוץ, שביקשה שאשלח לה מתכון לעלון ראש השנה של הקיבוץ גרם לי לפתוח את המחשב הנייד שלי שנשכח לו בצד ולהעתיק מהבלוק הצהוב והמבולבל שלי את המתכונים האחרונים שעברו בראשי, בסירי ועל שולחני.
הפעם האחרונה שאנה ביקשה מתכון היה לכבוד יום העצמאות. דבר שגרם לי ללא מעט התרגשות. אחרי הכל, חג שמלא בחגיגות של בשר ופתאום לפרסם מתכון טבעוני. זה באמת סוג של הישג.
ועכשיו, ראש השנה שלא ממש מאופיין במאכלים מהסוג המוסרי והחומל , שוב אני נותנת מתכון. כזה שהפך לקלסיקה בגרסתו הבשרית, הפך אצלי למנה יפה, טעימה ומוסרית (אגב, בריאה בטירוף הודות לעדשים המונבטים) קבלו אותו: פטה טבעוני. מעין חיקוי למקורי, מנה שהייתי מכורה לה בשנים שקדמו לטבעונות. 

אז יאלההההה למתכון:
מתכון לפטה טבעוני "כאילו כבד" בליווי קולי דובדבנים






מה להכין:
3 כוסות עדשים שחורים מונבטים ומבושלים (כן כן יותר בריא) ראו מטה תזכורת לאיך מנביטים
2 בצל סגול קצוץ
3 שיני שום
חצי כפית כמון
כפית פפריקה מעושנת
1/2 כפית מלח הודי שחור
כף שמרי בירה
1/4 כוס שמן זית ועוד טיפה לטיגון הבצל
להגשה וקישוט: בגט או לחם, בצל ירוק קצוץ, קולי דובדבנים או ריבת בצל.
אופן ההכנה:
מבשלים במים את העדשים המונבטים ומקררים לטמפרטורת החדר.
מטגנים 2 בצל סגול קצוץ במעט שמן זית עד להזהבה.
מכניסים למעבד מזון את העדשים, הבצל המוזהב ושאר המרכיבים.
מקררים היטב ומגישים.

הצעת הגשה:  פורסים בגט לפרוסות אלכסוניות ואופים לטוסט.
מורחים את הפטה ומעל או בצד מניחים ריבת בצל, קולי מפרי כלשהו.
בתמונה: פטה על טוסט בליווי קולי דובדבנים.

אופן הכנת קולי:
שוטפים ומגלענים 2 כוסות דובדבנים, מבשלים בסיר עם חצי כוס מים וחצי כוס סוכר, 2 כפות מיץ לימון, מצמצמים למידת הסמיכות הרצוייה, כאשר עדיין יש רוטב וזה לא ממש ריבה.
ניתן להחליף בתאנים, תותים או כל פרי אחר.

לא יודעים איך להנביט?
הנה תזכורת:
איך להנביט?
בניגוד למיתוס שהנבטה היא תהליך מסובך הדורש זמן ומכשירי הנבטה מיוחדים, מדובר בתהליך פשוט הדורש השקעה של כמה דקות במהלך היום:
השרו את הזרעים או הקטניות במים למשך 8-12 שעות (שימו בקערה עם מים לפני שהולכים לישון)
קמתם בבוקר? העבירו למסננת ,שטפו היטב, הניחו את המסננת עם העדשים בתוך קערה, כסו במגבת מטבח נקייה ולכו לעבודה! אם אתם בבית, שטפו מידי כמה שעות את העדשים מתחת לברז ושוב הניחו.
עד סוף היום יצא שורשון קטן ונחמד. למעשה בשלב זה אפשר לומר שכבר יש לכם נבטוטים מוכנים לאכילה. אבל אפשר להמשיך ולהנביט במשך יום או יומיים נוספים כשמדובר בקטניות הקטנות ובזרעים קטנים אחרים. גרגרי חומוס, שעועית, פול וסויה לא כדאי לנסות להנביט מעבר ליום-יומיים עקב הקושי בהנבטה שלהם.
לנו מספיק השורשון הנחמד. הניחו את העדשים המונבטים בסיר, כסו במים ובשלו עד ריכוך...לא להגזים.





מאחלת לכולנו התחלות חדשות, טובות ומלמדות.
שלכם,
מירב💕

#ראש_השנה #כבד_טבעוני #פטה #טבעונות #מתכונים_טבעוניים