יום שני, 12 בדצמבר 2016

איך נארח קרניסטים? קבב טבעוני מהמם וטחינת סלק

הקיבוץ הוא הבית שלי... שנים, מאז שילדיי קטנים הטיול המועדף היה לרפת לראות פרות, לצפות בעגלים...
עם הטבעונות הגיעה כצפוי גם ההסתייגות... כל מעבר אקראי שלי ליד הרפת גורם לצביטה נוראית בלב, הפרות שהופרדו מהעגלים, שישאבו מחלב עד שיגמר כוחן...ואז יישלחו לתעשיית הבשר... כן, לא מבזבזים בשר.
העגלים המתוקים שיונקים מבקבוקים במקום לינוק מאמא... בקיצור... כל נוף שהיו בו פרות ושהיה  הכי מדהים בעיני גורם לי כרגע לאי נוחות ולכאב לב.
ובקיבוץ אחר, בו אני מטפלת בתינוקות ועוללים, מטיילים מידי יום ומגיעים לרפת... אני משתדלת להתרכז בקטנטנים המדהימים ולהדחיק את המראות המכאיבים.
בבית ההתמודדות לא קלה... לא תשמעו ממני סיפור חיים כמו הרבה טבעונים על "המסע המשפחתי המשותף בנפלאות הטבעונות"  - לא ולא!! לצערי, אצלי המסע הוא שלי ורק שלי...לצידי טועמים וטועמות, הרבה שינו הרגלי אכילה ומהרהרים במוסריות אבל יש עוד דרך... לאט לאט...
המשפחה מכבדת, אני עושה שמיניות לטבען כמעט כל מנה בשרית שהם אוהבים. הם אוכלים, הביקורות נלהבות
אבל כשהמנגל נפתח...שוכחים את אמא שלהם ... טוב , זה אמנם ביטוי...אבל באמת... לא קל! 
היום עלה פוסט בקבוצת בישול טבעוני לגבי קבב טבעוני. חבר נחמד נתן מתכון שגרף אחריו המון שאלות ודעות על טעים ולא טעים.
הוא השתמש במוצר של חברת "טבע דלי" שלצערי, לא תמיד ניתן להשיג.
הקבב הטבעוני בגרסה שלי מככב אצלי בסדנאות והוא אחד הדברים שאוכלי הבשר נשארים די פעורי פה כאשר טועמים...
אני מכינה אותו מאותו המוצר של "טבע דלי" או, לחלופין, כשאין בנמצא, אכין אותו מפתיתי שפע. ההבדל הוא:
הטחון של טבע דלי מגיע די דביק ומתאים מאוד לקציצות. פתיתי השפע הם פירוריים ולכן יש להוסיף להם כמה מרכיבים על מנת שיהיו יותר דביקים.
שניהם טעימים, כדאי לנסות.
אפילו האיש שלי, חובב בשר מושבע (אני לא אוהבת את המושג קרניסט), אומר שזה פשוט טעים, אוכל ואפילו נהנה.
הקבב הטבעוני נועד בעיקר כדי להראות שאפשר לאכול גם טעים וגם מוסרי. למשל, כשאתם מארחים אוהבי בשר ועדיין רוצים להישאר מוסריים.
אני אישית מעדיפה אוכל שלא נועד לחקות את הדבר האמיתי שהוא באמת עשוי מחיות....אבל היי, מה לא אעשה כדי להאכיל קרניסטים במזון מוסרי??
מוזמנים לנסות ולהתפעל 

מתכון לקבב טבעוני
חבילה טחון מהצומח על בסיס סויה וסייטן של חברת "טבע דלי" (ניתן להשיג בחנויות הטבע).
חצי חבילה פטרוזיליה שטופה וקצוצה דק
סלרי עלים וגבעול שטוף וקצוץ דק
צרור נענע שטופה וקצוצה
1 בצל מגורד
3 שיני שום כתושות
רבע כוס פירורי לחם
רבע כוס מים מעורבבים עם חצי כפית סודה לשתיה
תבלינים:
חצי כפית כמון
חצי כפית בהרט
רבע כפית פלפל שחור
מעט מלח
כפית פפריקה מעושנת
רבע כפית קינמון
כף או שניים שמן זית.
מערבבים את הכל לעיסה אחידה. יוצרים קציצות עגולות פחוסות או צורה של קבב ומטגנים בשמן קנולה.
ניתן להגיש עם טחינת סלק או טחינה ירוקה מעורבת בפטרוזיליה או כוסברה.





אל תתייחסו לכוסמת האורגנית :-) היא שייכת למתכון אחר...















עוד לא הגיע לשולחן ...וכבר נחטף...



וכעת למתכון השני :

מתכון לקבב טבעוני מפתיתי שפע: 

2 כוסות פתיתי שפע - פתיתי סויה, קונים בחנויות טבע.

(שופכים עליהם מים רותחים, מחכים שיתקרר, סוחטים ומוציאים את המים)
חצי חבילה פטרוזיליה שטופה וקצוצה דק
סלרי עלים וגבעול שטוף וקצוץ דק
צרור נענע שטופה וקצוצה
1 בצל מגורד
3 שיני שום כתושות
רבע כוס פירורי לחם
3/4  כוס מים מעורבבים עם חצי כפית סודה לשתיה
3/4 כוס קמח חומוס
תבלינים:
חצי כפית כמון
חצי כפית בהרט
רבע כפית פלפל שחור
מעט מלח
כפית פפריקה מעושנת
רבע כפית קינמון
2 כפות שמן זית.
מערבבים את הכל לעיסה אחידה. יוצרים קציצות עגולות פחוסות או צורה של קבב ומטגנים בשמן קנולה.
ניתן להגיש עם טחינת סלק או טחינה ירוקה מעורבת בפטרוזיליה או כוסברה.

כמה מילים על הסלק ומתכון לטחינת סלק:
למה לאכול סלק?
1. סלק עשיר במינרלים רבים: סידן, אשלגן, מגנזיום, אבץ ונחושת. אמנם אין בו הרבה ברזל, אך הברזל שנמצא בו נספג היטב, ולכן הוא טוב למצבי אנמיה.
2. הסלק עשיר בנוגדי חימצון חשובים שמגנים עלינו מחלות סרטן ומחלות כרוניות אחרות. הייחודיות של סלק נובעת מתכולת הבטאלאינים שבו. בטאלאינים הם רכיבים נוגדי חימצון בעלי השפעה חזקה, והם אלו שנותנים לו את צבעו הסגול והיפה. בניסוי שנעשה בצרפת נמצא כי שתייה של 3/4 ליטר מיץ סלק ביום לאורך תקופה שיפרה משמעותית את מצבם של חולי סרטן.
3. הסלק מכיל כולין – ויטמין ממשפחת ויטמיני ה-B – ולכן הוא מחזק את הכבד וממיס שומנים. בשל תכונות אלו סלק נחשב מרכיב חשוב בתוכניות לניקוי רעלים. כמו כן הפיגמנטים בשורש הסלק מעלים את הפעילות האנזימתית בעת סינון הרעלים על ידי הכבד, ובכך הם מסייעים בניקוי הפסולת מהגוף.
4. במחקר שנעשה בבריטניה בשנת 2012 נמצא כי 100 גרם של מיץ סלק ביום מורידים משמעותית את רמות לחץ הדם.
5. לא רק לשורש הסלק יש סגולות רפוי, אלא גם לעליו. עלי הסלק מכילים חומצה פולית שחשובה להגנה מפני מומים בקרב עוברים, חשובה לתנועתיות הזרע וניידותו.
6. עלי הסלק עשירים גם בוויטמינים C, A, B ובסיבים תזונתיים שעוזרים לתפקודה של מערכת העיכול. עלי הסלק עשירים באוקסלט ולכן לא מומלץ לאכול אותם במצבים של אבנים בכליות או בכיס המרה.

מתכון לטחינת סלק
סלק אחד שטוף וטרי (לא מבושל) , קולפים וחותכים לקוביות בינוניות.
מניחים בפיילוט שף או בבלנדר ומוסיפים טחינה גולמית, מעט מים קרים, מיץ לימון ומלח.
כל אחד על פי הסמיכות שאוהב.
מפעילים וטוחנים הכל יחד, טועמים ומתקנים תיבול או סמיכות.
חוץ מהטעם והיתרונות הבריאותיים, תראו איזה יופי של צבע בצלחת:




אשמח לתגובות איך יצא ומה אתם העדפתם...
בהצלחה ובתיאבון ,
שלכם,
מירב